No. 14

16
03 | 13

 

Thonet no. 14

Van zes stukken gebogen hout, twee moeren en tien schroeven vervaardigd Michael Thonet in 1859 zijn meest beroemde stoel. Thonet past voor de fabricage van de stoel een zelf bedachte techniek toe waarbij hout met behulp van stoom gebogen wordt over gietijzeren mallen.
Door deze manier van fabricage, die Thonet over een periode van meerdere jaren perfectioneerde, is het mogelijk om snel vele identieke stoelen te maken. Zijn Konsumstuhl no. 14 is inmiddels millioenen keren verkocht en wordt ook nu nog geproduceerd. Deze best-seller is ook bekend als bistro stoel en roept meteen associaties op met het genieten van een glas rode wijn op een Parijs terrasje

Er wordt gezegd dat Brahms op deze stoel zat als hij piano speelde net als Lenin toen hij zijn politieke traktaten schreef. Ook Le Corbusier blijkt erg enthousiast over deze stoel. Recentelijk is de nummer 14 door Dutch Designer Maarten Baas in de fik gestoken voor zijn "Where There's Smoke" collectie.
Als meubelfabrikant is de firma Thonet nog steeds actief, zij het versplinterd in drie bedrijven in Duitsland, Oostenrijk en de VS. Thonet was in het verleden tevens de fabrikant van designklassiekers van de hand van onder andere Marcel Breuer, Gerrit Rietveld en Mies van der Rohe.

1859 is het jaar waarin Eduard Douwes Dekker zijn debuutroman Max Havelaar schreef, onder zijn pseudoniem Multatuli. Ook is dit het jaar waarin The Origin of Species van Charles Darwin uitkomt, de Big Ben voor het eerst luidt en Edouard Manet zijn Absinthdrinker schilderde, dat later geweigerd zou worden voor expositie in de Salon. 


Categorie : interieur | Tags : Interieur, stoel 1 commentaar

Deel deze pagina: Twitter Stumble Delicious Facebook

Reacties

Op 01 maart 2017 schreef top essay writing service :

I have thoroughly enjoyed reading your article. This post provides more useful information to me.I really like the information you offer in your articles..I am thankful to you for sharing this useful article.

Rss-feed van de commentaren van dit artikel

Schrijf een reactie
Welke is de vierde letter van het woord bocklr ? :